tel.: 794 - 086 - 571

Olej kokosowy, mleczko kokosowe

O niesamowitych właściwościach zielonego kokosa wie jeszcze stosunkowo mała liczba osób. Olej kokosowy tłoczony na zimno jest uznawany za najzdrowszy olej na całym Świecie.

Skład i właściwości oleju kokosowego są zdumiewające. Jest niezwykle bogaty w nasycone kwasy tłuszczowe:

  • kwas laurynowy (wspomagający układ immunologiczny)
  • kwas mirystynowy
  • kwas palmitynowy
  • kwas stearynowy (działa nawilżająco i ochronnie, stosuje się go w kosmetyce)
  • kwas oleinowy
  • kwas linolowy

Prócz tego olej kokosowy zawiera witaminy z grupy B1, B2, B3, B6, C, E, kwas foliowy, potas, wapń, magnez, żelazo, fosfor i cynk.

 

Właściwości:

  • olej kokosowy wzmacnia układ immunologiczny,
  • jest to naturalny antybiotyk, który chroni organizm przed infekcjami,
  • umożliwia lepsze przyswajanie wapnia i magnezu przez organizm człowieka,
  • usuwa stany zapalne jelit,
  • poprawia pracę mózgu, doskonale wpływa na koncentrację
  • podobnie jak olej arganowy spowalnia procesy starzenia się skóry
  • reguluje przemianę materii i jest pomocny w procesie odchudzania.

Olej kokosowy ma też swoje zastosowanie w kosmetyce. Podobnie jak olej laurowy można smarować nim ciało bądź wcierać go we włosy. Zapewnia odbudowę, nawilżenie i ochronę włókna włosa.

 

Mleczko kokosowe znajduje również  szerokie zastosowanie zarówno w kuchni jak i kosmetyce czy medycynie. Posiada dużo właściwości zdrowotnych.

Zastosowanie:
W kuchni mleko kokosowe jest wykorzystywane do dań typu curry, zup oraz różnego rodzaju sosów. Może być substytutem mleka krowiego lub śmietany do kawy. Posiada ono bardzo charakterystyczny orientalny zapach i smak.

W krajach orientu mleko kokosowe stosuje się na włosy, głowę czy skórę aby polepszyć jej wygląd. Może być stosowane do kąpieli - szczególnie doceniane przez osoby dbające o zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci.

 

website design: strony internetowe Warszawa