tel.: 794 - 086 - 571

Olej arganowy

Jest on wytwarzany z owoców arganii żelaznej. Tradycyjna metoda jego wytwarzanie polega na zmieleniu w ręcznych żarnach (rysunek nr 1) ziaren owoców drzewa arganowego do oleistej pasty, z której następnie wyciska się ręcznie olej arganowy. Polecany jest do pielęgnacji ciała, paznokci oraz do pielęgnacji włosów. Można go zarówno wcierać w skórę głowy, jak i  nakładać na końcówki włosów w celu ochrony przed działaniem słońca. Podobnie jak olej laurowy, można go stosować bezpośrednio na włosy, skórę twarzy oraz ciało. Jest to olej, który szybko wchłania się w skórę. Obecność kwasu oleinowego sprzyja penetracji w głąb skóry składników aktywnych, które są w nim naturalnie obecne.

 

 

Rys. 1: Tradycyjna metoda wytwarzania oleju arganowego

Źródło: http://pl.wikipedia.org

 

Olej arganowy jest ciemniejszy niż oliwa, z czerwonawym zabarwieniem. Wyróżnia się dwa rodzaje oleju arganowego:

  • ciemniejszy, który może jest używany do gotowania,
  • jaśniejszy, który znalazł szerokie zastosowanie w branży kosmetycznej.

Właściwości:

  • posiada on silne własności antyoksydacyjne, wynikających z wysokiej zawartości witaminy E. Te składniki zapewniają ochronę struktury skóry przed zniszczeniami powodowanymi czynnikami zewnętrznymi,
  • ma działanie przeciwzapalne, łagodzące oraz sprzyja gojeniu ran,
  • opóźnia starzenie skóry.

 

website design: strony internetowe Warszawa